
باشگاه خبرنگاران جوان؛ رضوان پاک منش - رودخانه کاکارضا در شهرستان سلسله واقع شده است و بزرگترین رودخانه منطقه الشتر میباشد. این رودخانه از کوههای جنوب غربی الشتر سرچشمه گرفته و پس از عبور از جنوب الشتر و مجاورت وسطام از طرف شرق به طرف جنوب غرب جریان پیدا میکند.
این مکان در فصل بهار سیلابی است و غیر قابل عبور است و ماندن در محدوده آن خطرناک میباشد.
از جاذبههای این منطقه فقط رودخانه کاکارضا نیست که چشم گردشگران را مجذوب خود میکند، آبشار کاکا رضا نیز یکی از جاذبههای گردشگری این منطقه به حساب میآید.
این مکان زیبا در روستای کاکارضا قرار دارد و فاصله آن تا خرمآباد حدود ۲۸ کیلومتر است و با شهر الشتر حدود ۱۵ کیلومتر فاصله دارد. این آبشار به آبشار «گل هو» نیز معروف است دلیل این نامگذاری گلهای خوب این منطقه و اطراف آبشار میباشد.
لایروبی رودخانه کاکارضا پس از جابجایی قانونی برخی اعتبارات
نماینده مردم سلسله و دلفان در مجلس با اشاره به جابهجایی قانونی برخی اعتبارات، گفت: باهماهنگیهای انجامشده، توانستیم با انتقال بخشی از اعتبارات پروژههایی مانند لایروبی رودخانه کاکارضا و ایستگاه پمپاژ فیضآباد را اجرایی کنیم.
محمد حسین محمدی اظهار کرد: تخصیص اعتبارات سال جاری برای تکمیل پروژههای نیمهتمام این شهرستان ضروری است.
وی با اشاره به جابجایی قانونی برخی اعتبارات جهت بهثمر رساندن طرحهای عمرانی، اظهار کرد: با هماهنگیهای انجامشده، توانستیم با انتقال بخشی از اعتبارات به پروژههای ضروری، گام مؤثری در رفع مشکلات برداریم.
نماینده مردم سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی گفت: بهعنوان مثال، لایروبی رودخانه کاکارضا که با کمبود اعتبار مواجه بود، با تخصیص مجدد منابع به ایستگاه پمپاژ فیضآباد، زمینه اجرایی شدن آن فراهم شد.
محمدی همچنین از مدیران خواست تا با شفافسازی اقدامات قابل انجام اعتماد عمومی را تقویت کنند.
وی افزود: مردم حق دارند از برنامههای اجرایی مطلع باشند. آنچه را میتوانیم عملی کنیم، بهصورت شفاف اعلام کنیم تا ارتباط بین دستگاهها و شهروندان بهبود پیدا کند.
طرح بزرگ کاکارضا مانده در پشت سد مشکلات
رضا دهقان مدیر پروژه سد مخملکوه نیز در جریان بازدید استاندار لرستان از این پروژه، اظهار داشت: پروژه سد «مخملکوه» یکی از مؤلفههای طرح بزرگ «کاکارضا» است.
وی با بیان اینکه طرح بزرگ «کاکارضا» از سال ۸۲ که آغاز شده همچنان در حال اجرا است و تا زمانی که سد «مخملکوه» و سامانههای آن تکمیل به اتمام نرسد، طرح بزرگ «کاکارضا» نیز تمام نخواهد شد، عنوان کرد: در قالب طرح «کاکارضا» تا کنون یکبند انحرافی بسیار بزرگ روی رودخانه «کاکارضا»، تونل ۱۰۱ کیلومتری، سامانه انتقال خط لوله به طول سه هزار و ۲۰۰ متر، یک تونل دیگر به طول ۵۲۰ متر، یک باکس بتنی به طول چهارهزار و ۴۶۰ متر و… عملیاتی شده است.
مدیر پروژه سد مخملکوه، بیان داشت: «آب پخش» پروژه بزرگ «کاکارضا» که بهعنوان یک سازه بزرگ است هنوز احداث نشده است، آب و فاضلاب استان به دلیل اینکه ممکن است این طرح طولانی شود، در کنار این بخش، یک طرح مکمل اجرا کرده و از همین «آب پخش» از طریق یک خط انتقال با ظرفیت ۶۰۰ لیتر در ثانیه، آب را فعلاً به تصفیهخانه فعلی منتقل کرده است، البته کارایی لازم را ندارد؛ چون در فصل خشک نمیتوان از این طریق آب را منتقل کرد.
دهقان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه سد «مخملکوه» در فصل تَر سال از طریق رودخانه «کاکارضا» پُر میشود، گفت: سامانه مربوط به این سد با طول ۱۳ کیلومتر باید اجرا شود، از این طریق آب از طریق «آب پخش» به مخزن سد «مخملکوه» منتقل میشود و سپس یک خط انتقال چهارکیلومتری از پایاب سد احداث و آب به تصفیهخانه جدید شهر خرمآباد منتقل میشود.
نفس های آخر رودخانه کاکارضا
در پی شناسایی تخلفات متعددی نظیر ساختوساز، خاکریزی، فنسکشی، کاشت درخت و محصور کردن بستر و حریم رودخانه کاکارضا توسط برخی افراد سودجو انجام گرفت. برای متخلفان اخطاریه صادر و روند پیگیری قضایی آغاز شد.
ذبیح جودکی، مدیر منابع آب شهرستان سلسله، در این خصوص اظهار داشت: «دستورات قضایی برای آزادسازی کامل حریم و بستر رودخانه کاکارضا در حال اجر بوده و بهزودی تمامی تصرفات غیرقانونی در این منطقه برچیده خواهد شد.»
گفتنیست این اقدامات با هدف جلوگیری از تخریب محیطزیست، کاهش خطرات سیلاب و صیانت از بیتالمال در دستور کار قرار گرفته است.
جودکی با تاکید بر اینکه دبی رودخانه کهمان در کمترین میزان چندین سال اخیر شده است، افزود: علیرغم اخطارها و اطلاعیههای قبلی اداره منابع آب شهرستان در دی و اسفند پارسال و فروردین امسال از طریق نصب بنر و فضای مجازی مبنی بر عدم کشت محصولات آبدوست از جمله سیب زمینی، هندوانه و بخصوص کشت برنج در منطقه کاکارضا منجر به تضییع حقوق آب بران پایین دست که دارای باغات مثمر هستند، شده و پیش بینی میشود دبی رودخانه کاکارضا در ماه آینده به صفر برسد.
وی تاکید کرد: به تمامی برنج کاران منطقه هشدار داده میشود از نشا برنج خودداری نمایند، در غیر این صورت برای متخلفان پرونده قضایی تشکیل و هرگونه خسارت ناشی از برداشت آب از طریق موتور تلمبه مجاز و غیرمجاز و انهار جهت آبیاری برنج برعهده مالکان بوده و با توجه به حساسیت به وجود آمده در منطقه بطور قطع متحمل جریمه، تشکیل پرونده قضایی و جمع آوری کامل تجهیزات خواهد شد.
جودکی گفت: به تمامی کشاورزان منطقه کاکارضا، کهمان و هنام اخطار و اطلاع داده میشود، از نصب موتور تلمبه برای آبیاری باغات بخصوص بالادست پل خرکن به سمت تخت شاه منطقه کهمان خودداری کنند، چراکه بر اساس پیش بینیهای انجام شده رودخانه کهمان نیز به سرنوشت کاکارضا دچار و خشک خواهد شد و آبیاری اراضی خارج از تحت شرب انهار با استفاده از موتور تلمبه باعث خشک شدن باغات چندین ساله گردو و کشاورزی پایین دست میشود که این امر توسط کشاورزان عملی غیرشرعی و غیرقانونی است.