
باشگاه خبرنگاران جوان - محمد نبی شهیکی تاش معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری روز چهارشنبه در مراسم تکریم و معارفه سرپرست جدید پارک علم و فناوری خراسان رضوی گفت: توسعه برنامه عملیاتی فناوری در حوزههای آب و انرژی که مورد نیاز بسیاری از مناطق کشور و همچنین کشورهای دیگر است، میتواند در این استان پیگیری و توسعه پیدا کند تا سایرین از آن بهرهمند شوند.
وی ادامه داد:پارک علم و فناوری خراسان رضوی مسیر پرفراز و فرودی را در طول بیش از ۲۰ سال فعالیت خود تجربه کرده و آهنگ رشد خوبی نیز داشته است.
معاون وزیر علوم تصریح کرد: نباید افق دید کنونی محدود باشد و برای رسیدن به آینده متفاوت با نگاهی به مقتضیات زمانی و نگاه رو به رشد فناوری نیاز به ریل گذاری و بازنگری جدید در فرآیندها و ابزارها به خصوص در موضوع حمایتهای متنوع مالی هستیم تا زیست بوم استان تقویت شود.
وی بیان کرد: سرمایه گذاری در پارکهای علم و فناوری با توجه به حمایتهای صندوقهای حمایتی و همچنین تامین مالی جمعی، میتواند به کمک تکمیل بخشی از فعالیتهای این زیست بوم بیاید؛ از سوی دیگر باید با نهاد سازی شرایط توسعه و تجاری سازی در بازار برای شرکتها با توجه به خلا این بخش، تقویت شود.
شهیکی تاش با اشاره به اینکه این استان باید گامهای موثری در شبکه و تجاری سازی بردارد تا پارک علم و فناوری خراسان رضوی متحولتر شود، گفت: برای این موضوع باید یک برنامه حداقل ۱۰ ساله در نظر گرفته شود تا حوزه اقتصاد «های تک و خلاق» که از ظرفیتهای این پارک است رشد پیدا کند و در نهایت، نسلهای آتی نیز از آن بهرهمند شوند.
وی اظهار کرد: باید بین پارک علم و فناوری و همچنین دانشگاهها ارتباط بیشتری شکل گیرد، زیرا با توجه به نوع نگاه وسیع و فراوانی که اقدامات آغازین آن، ابتدا در دانشگاهها شکل گرفته و سپس در شرکتهای فناور و دانش بنیان رشد پیدا میکند در نهایت میتواند به بازوی توسعه فناوری در استان ختم شود.
وزیر علوم بیان کرد: اکوسیستم فناوری خراسان رضوی اگر بخواهد نمود موثری در آینده علمی کشور داشته باشد نیاز دارد تا به الگوهای نوآورانه روی بیاورد و برخی از ریل گذاریهای گذشته، با توجه به افق آینده تغییر پیدا کند.
مشارکت در حل ناترازی انرژی
سرپرست جدید پارک علم و فناوری خراسان رضوی نیز با اشاره به برنامههای خود گفت:برخی اقدامات در طول سالهای گذشته آغاز شده و اکنون نیاز است تا تغییراتی در ادامه این مسیر داده شود.
جواد صفایی افزود: افزایش تعاملات و شبکه سازی بین شرکتهای دانش بنیان با معاونت علمی ریاست جمهوری و همچنین وزارت علوم از جمله برنامههای این دوره مدیریتی پارک خواهد بود.
وی با بیان اینکه خراسان رضوی دارای چند قطب فناوری است، افزود: از این رو ظرفیتهایی در استان شکل گرفته است و بر این اساس باید حمایت ویژه از قطبهای فناوری همچون صنایع قطعه سازی، پزشکی، غذایی، انرژی و معدنی شکل گیرد.
به گفته وی از سوی دیگر با توان شرکتهای دانش بنیان میتوان در حل ناترازیهای انرژی استان و کشور مشارکت داشت و این آمادگی در مجموعه پارک علم و فناوری خراسان رضوی وجود دارد تا ضمن پذیرش مگا پروژه ها، در عرصه ملی نیز نقش موثر تری ایفا شود.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: باید تلاش کینم تا تولید کالاهای تحریمی برای رفع نیاز کشور در دستور کار جدی قرار گیرد و همچنین اقداماتی نیز برای بهره مندی از فناوری در حوزههای هوش مصنوعی و انرژیهای پاک فراهم شود.
صفایی ادامه داد: توجه به صادرات محصولات فناورانه در این استان با توجه به زیست بوم مناسب و همچنین مناطق آزاد باید گسترش بیشتری یابد.
رییس سابق پارک علم و فناوری نیز با اشاره به برنامههای انجام شده در طول دوره مدیریتی گفت: ارتقای برنامه عملیاتی و تعریف حدود ۶ هزار برنامه اقدام، برای مجموعه پارک علم و فناوری استان خراسان رضوی صورت گرفته است، همچنین بستر مناسبی برای تصمیمهای راهبردی در هیات امنا فراهم شده است.
علی اسماعیلی با اشاره به جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و توجه به حوزه دانش بنیان افزود: این مجموعه در طول فعالیت خود اکنون دارای ۱۳ مرکز رشد، هفت پردیس فناوری و ۱۰ مرکز نوآوری است، در این مدت ۲ هزارو ۵۳ شرکت مورد حمایت قرار گرفت و شاهد به ثمر نشستن هزارو ۵۴۵ محصول فناورانه در این پارک بودیم.
وی ادامه داد: حدود ۵۰۰ میلیارد ریال از حوزه اختیارات نمایندگان استان برای حمایتهای مالی از شرکتهای دانش بنیان استان جذب شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به برنامه پنج ساله تدوین شده پارک علم و فناوری خراسان رضوی و شرایط رشد رو به جلوی این مجموعه علمی اظهار کرد: برای رفع برخی از چالشهای در حوزه زیرساختی اقدامات موثری انجام شد و از آن جمله میتوان به مدیریت دیماند برق، ایجاد نیروگاه هفت مگاواتی و تصفیه خانه آب در پارک اشاره کرد.
وی گفت: یکی از مشکلات پارک علم و فناور کمبود زمین برای در اختیار گذاشتن به شرکتهای دانش بنیان است و با اینکه مجوز هیات دولت برای استفاده از مجموعه خانه سازی مشهد وجود داشت ولی بنا به دلایل در مدیریت استان این موضوع به نتیجه نرسید.
اسماعیلی افزود: از این رو در تفاهم نامه با شرکتهای صنعتی استان، ۱۰۴ هکتار زمین خالی که در مجاورت پارک وجود داشت، قرار است به پردیس مشترک بین شرکتهای صنعتی و پارک علم و فناوری استان تبدیل شود.
به گفته وی، حضور پر رنگ در نمایشگاههای مختلف داخلی و بین المللی موجب شد تا فعالیت شرکتها بیشتر به چشم آید و منجر به انعقاد قراردادها و تفاهم نامههای بسیاری شود.
جسارت مسوولان پارک از سوی شرکتها قضاوت میشود
رییس هیات مدیره انجمن شرکتهای دانش بنیان استان خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: همکاری انجمن و پارک در این استان بی نظیر بوده و با توجه به فراز و فرودهای بی شمار سعی شد تا در کنار هم قرار بگیریم.
سید مهدی مدنی بجستانی افزود: توجه به بخش خصوصی نوید بخش آینده درخشان حوزه فناوری استان خواهد بود و از این رو تعامل و مشارکت شرکتها در موضوعات آینده این پارک، میتواند به شرکتها کمک شایانی داشته باشد.
وی ادامه داد: ۷۰ درصد مسایل شرکتها از نوع هزینهای نیست بلکه مربوط به تصمیم گیریهای به موقع، جسورانه و در لحظه است که منجر به تحول شده است، که میتوان به صدر اسناد اعیانی برای شرکتهای دانش بنیان پارک اشاره کرد.
سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد نیز گفت: تاکنون همکاری خوبی بین دانشگاه و پارک علم و فناوری استان وجود داشته است ولی این همکاری به صورت پراکنده و جزیره شکل گرفته بود و امید است که در مرحله جدید مدیریتی، این همکاری منسجمتر از گذشته ادامه پیدا کند.
عبدالرضا جوان جعفری به حضور بیش از ۱۰ هزار دانش آموخته تحصیلات تکمیلی و همچنین حدود هزار استاد دانشگاه در بزرگترین مجموعه آموزشی شرق کشور نیز اشاره و بیان کرد:پارکها نباید فقط به حوزه علم و فناوری محدود باشند.
وی ادامه داد: بلکه باید به سایر حوزههای علمیه و از جمله علوم انسانی نیز توجه شود تا بتواند مشکلات جامعه را حل کند و از این رو کلینیکهای تخصصی مشاوره حقوقی و توسعه فردی در دانشگاه فردوسی مشهد فعال شده است.
معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری خراسان رضوی نیز گفت: این پارک قلب زیست بوم فناوری استان است و باید روز به روز گسترش یاید. از سوی دیگر این استان جایگاه راهبردی بسیار در سطح کشور دارد و با ۱۰ها مرکز علمی معتبر و صدها دانش آموخته دانشگاهی باید ارتباط بین پارک و دانشگاهیان بیشتر شود تا مشکلات جامعه نیز حل شود.
احسان یوسفی اظهار کرد: این استان سالانه میزبان هیاتهای خارجی بسیاری است و سال گذشته ۷۴ هیات عالی رتبه خارجی به خراسان رضوی سفر کردند، از این رو ایجاد نمایشگاه دایمی فناوری امکان معرفی دستاوردهای علمی استان و کشور را برای آنان فراهم خواهد کرد.
وی تاکید کرد: توجه و توسعه به حوزه زیست بوم فناوری نباید به مراکز شهرستانها محدود شود، بلکه در راستای عدالت فناوری باید زیر ساختها تا روستاهای استان نیز گسترش پیدا کند.