
باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - تام باراک، سفیر ایالات متحده در ترکیه و فرستاده ویژه آمریکا به سوریه، گفت دلیل تأخیر دولت لبنان در برخورد با موضوع سلاح حزبالله، ترس از بروز جنگ داخلی در این کشور است.
او در یک نشست خبری در نیویورک تأکید کرد که لبنان دارای «بازه زمانی محدودی» است که به گفته او، با میزان صبر رئیسجمهور دونالد ترامپ مرتبط است.
باراک افزود: «با آنکه ترامپ به صبرش معروف است، اما این صبر بیپایان نیست. او لبنان را دوست دارد، شاید هیچ رئیسجمهوری از زمان دوایت آیزنهاور تاکنون چنین محبتی نسبت به لبنان نشان نداده باشد. او بارها از لبنان تقدیر کرده، اما حالا نوبت لبنانیهاست که دست به اقدام بزنند و از این فرصت استفاده کنند. تعاملاتی هم با ما در جریان است و همین موضوع باعث میشود من خوشبین باشم، حتی اگر گاهی احساس ناامیدی داشته باشم.»
در خصوص خلع سلاح حزبالله، باراک گفت که اگر توافقی درون دولت و بین رئیسجمهور لبنان «جوزف عون»، نخستوزیر «نواف سلام»، رئیس مجلس «نبیه بری» و حزبالله حاصل شود و این گروه بهتدریج با واگذاری سلاحهای سنگینش موافقت کند، آنگاه این روند میتواند آغاز شود.
او مدعی شد: «همه در لبنان سلاحهای سبک دارند، اما موضوع مورد نظر ما سلاحهایی است که میتوانند بر اسرائیل تأثیر بگذارند.»
او توضیح داد که این فرایند به حمایت نیاز دارد، از جمله توانمندسازی ارتش لبنان برای جمعآوری سلاحها.
باراک یادآور شد: «ارتش لبنان از مدتی پیش حقوقی دریافت نکرده، که این یک مانع بزرگ است. همهٔ این عناصر باید همزمان محقق شوند: ارتشی که در میان مردم لبنان از احترام بالایی برخوردار است، باید بتواند با حزبالله وارد گفتوگویی نرم برای بازپسگیری سلاحها شود، بیآنکه کشور به سمت جنگ داخلی کشیده شود. چرا که این سلاحها در پارکینگها، زیرزمینها و حتی زیر خانهها پنهان شدهاند.»
در بخش دیگری از سخنانش، باراک ادعا کرد: هرگونه عادیسازی روابط میان سوریه و اسرائیل، در نهایت نیازمند عادیسازی روابط میان لبنان و اسرائیل و همچنین عراق و اسرائیل خواهد بود.
او افزود: «رئیسجمهور (موقت) سوریه، موضعگیریهای صریحی داشته و گفته اسرائیل را دشمن نمیداند و برای گفتوگو و مذاکره با آن آماده است تا راهحلی برای مسائل موجود پیدا شود. این روند، مانند آنچه در کشورهای همسایه رخ میدهد، با گامهایی تدریجی آغاز خواهد شد.»
او تأکید کرد که تصمیمگیری در این زمینه بر عهدهٔ خود این کشورهاست و افزود: «این روند نیازمند گامهایی تدریجی است. من باور دارم این گامها در حال برداشته شدن هستند و همه با مسئولیتپذیری به سوی این مسیر حرکت میکنند.»
منبع: الشرق الأوسط