
باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم رضایی - در آیین دومین جشنواره نذر کتاب استان فارس، ۳ هزار جلد کتاب توسط مردم شیراز جمعآوری و از طریق چهار سرای فرهنگ مهربانی به نهاد کتابخانههای عمومی فارس اهدا شد.
محمدحسین فیروزی، مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس، با اشاره به اهمیت فرهنگ اهدای کتاب گفت: حدود ۴۰ درصد منابع ورودی به کتابخانههای عمومی از طریق اهدای مردمی تأمین میشود و این فرهنگ ارزشمند، طی سه سال گذشته با همکاری مجمع، ساختارمندتر شده است.
او افزود: از ابتدای پویش نذر کتاب تاکنون، ۱۱۵ هزار جلد کتاب به ارزش ۱۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان از سوی ۳۲۰۰ فرد یا نهاد به کتابخانههای استان اهدا شده که بخش زیادی از آن در مرحله ثبت و آمادهسازی قرار دارد.
طرحهایی برای کتابرسانی به مراکز خاص
فیروزی همچنین با اشاره به اقدامات مشترک با مجمع گفت: در کنار این جشنواره، طرحهایی مانند توزیع کتاب در زندانها، مراکز درمانی و مدارس نیز در دست اجراست و انتظار میرود با ادامه این همکاری، ارتباط میان مردم و کتابخانهها پررنگتر شود.
او خاطرنشان کرد که در مرحله نخست این جشنواره، ۲۰۵ هزار جلد کتاب جمعآوری شده بود و مرحله دوم آن تا پایان مردادماه ادامه خواهد داشت.
از سرای مهربانی تا طرحهای مطالعاتی
مدیرعامل مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز نیز با اشاره به سابقه نذر کتاب در این مجموعه افزود: از سال ۱۳۹۴ تاکنون، با مشارکت مردمی، بیش از ۲۰۰ هزار جلد کتاب در چهار سرای فرهنگ مهربانی جمعآوری و به نهادهای فرهنگی اهدا شده است و این حرکت فرهنگی ادامه خواهد داشت.
سید عبدالرضا دستغیب با اشاره به تداوم این مسیر گفت: فقط در طرح "پیوند با کتاب" حدود ۱۷ هزار جلد کتاب را رایگان به مردم اهدا نمودیم و از آنها خواستیم بعد از مطالعه، آن را در اختیار نفر بعدی قرار دهند که اگر هر کتاب توسط ۵ نفر خوانده شده باشد، یعنی ۸۵ هزار بار مطالعه صورت گرفته است.
او افزود: مجمع از چند سال پیش با راهاندازی سرای یار مهربان در پایانه نمازی و شاهچراغ، کتابهایی در دسترس مسافران قرار داده و در مرکز درمانی تابش و نیز کلینیک فارسپرتو، کتابها در قفسههایی قرار گرفتهاند که بیماران در زمان انتظار بخوانند؛ چون معتقدیم کتاب، درمان است، فرهنگ است، نذر ماندگار است.
مدیرعامل مجمع همچنین با اشاره به ارسال کتاب به نهادهای خاص گفت: تاکنون ۱۶ هزار جلد کتاب نیز به ادارهکل زندانهای فارس اهدا شده است تا در دسترس زندانیان قرار گیرد و فرهنگ مطالعه در محیطهای خاص نیز گسترش یابد.
دستغیب با تأکید بر حفظ نیت خیر واقفین و اهداکنندگان خاطرنشان کرد: مجمع خود را متعهد میداند که تمام کتابهای اهداشده، در مسیر نیت خیر مردم استفاده شوند و شهروندانی که کتابهای خود را به سراهای فرهنگ مهربانی میسپارند، اطمینان داشته باشند که این کتابها در جای درست و با حفظ احترام مورد بهرهبرداری قرار میگیرند.
نذر فرهنگ و نوآوری در مطالعه
عضو هیئتمدیره مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز نیز در این مراسم با بیان اینکه «نذر کتاب، نذر فرهنگ و اندیشه است»، گفت: باید با نوآوری، فرهنگ مطالعه را به متن زندگی مردم بازگردانیم و پیشنهاد ما ایجاد پیشخوانهای کتاب در فضاهای شهری از جمله مطبها و مراکز خدماتی است.
عبدالمحمد طاهری با اشاره به ریشههای نذر در فرهنگ دینی، تأکید کرد که نذر کتاب باید در فضاهای شهری، مراکز درمانی، مطبهای پزشکان و مدارس نیز جاری شود.
او با اظهار تأسف از پایین بودن سرانه نرخ مطالعه در کشور گفت: گرچه نرخ مطالعه پایین است، اما نوآوری یعنی اینکه قفسه کتاب را در مطب پزشک، در اداره، در ترمینال ببریم؛ چون به یقین دو درصد از مطبهای پزشکی شیراز هم قفسه کتاب ندارند که هم درد و در عین حال فرصت است.