
باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم حسینی - منابع دیپلماتیک به المیادین اعلام کردند که ایران همچنان بر غنیسازی اورانیوم در خاک ایران تاکید دارد و تأکید میکند که روسیه نیز همین موضع را در مورد برنامه هستهای ایران دارد.
منابع دیپلماتیک در پاسخ به المیادین، دریافت هرگونه پیشنهاد روسیه برای توقف غنیسازی اورانیوم در خاک خود را تکذیب کردند.
این منابع تأکید کردند که موضع روسیه در مورد حق ایران برای غنیسازی اورانیوم جهت اهداف صلحآمیز در جریان تعاملات و مذاکرات فعلی بین دو کشور تغییر نکرده است و افزودند که قبل از تجاوز اسرائیل، روسیه از پیشنهادی در مذاکرات بین تهران و واشنگتن حمایت کرده بود که پیشنهاد انتقال اورانیوم غنیشده به خاک روسیه بود.
آنها توضیح دادند که این پیشنهاد شامل انتقال اورانیوم غنیشده بیش از ۶۷.۳ درصد از ایران به روسیه به عنوان بخشی از تلاشها برای دستیابی به توافق در آن زمان بود.
با این حال، منابع تأکید کردند که ایران با هیچ ابتکاری که حق مشروع آن برای غنیسازی اورانیوم در داخل خاک خود در چارچوب یک برنامه هستهای صلحآمیز را تضمین نکند، موافقت نخواهد کرد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در ۱۰ ژوئیه (۱۹ تیر) اظهار داشت که تهران همچنان مایل به از سرگیری مذاکرات هستهای با آمریکاست، اما تنها در صورتی که واشنگتن تضمینهای محکمی درباره عدم اقدام نظامی ارائه دهد، به احترام متقابل پایبند باشد و اشتباهات سیاسی گذشته خود را بپذیرد.
عراقچی در مصاحبهای با نشریه فرانسوی لوموند گفت: «ما ابتدا باید تضمینهایی دریافت کنیم که واشنگتن در طول مذاکرات به اقدام نظامی متوسل نشود.»
عراقچی به فروپاشی دیپلماسی آمریکا و ایران پرداخت و آن را به سیاست «فشار حداکثری» که در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ آغاز شد، نسبت داد. او این سیاست را با نشانههای متناقضی توصیف کرد که بین پیشنهاد گفتوگو و تهدیدهای تشدیدکننده در کنار اقدامات تنبیهی در نوسان بود.
عراقچی توضیح داد که در حالی که ایران مذاکرات مستقیم با آمریکا را رد کرده بود، اما در شرایط تعدیلشده به مذاکرات غیرمستقیم روی آورده بود و تأکید کرد که این تعاملات گذشته نشان میدهد که چرا تهران همچنان محتاط است و خواستار تغییرات اساسی در رویکرد دیپلماتیک واشنگتن نسبت به ایران است.
مقامات ایرانی روز سهشنبه تأیید کردند که ایالات متحده پیامهایی مبنی بر ابراز علاقه به از سرگیری مذاکرات هستهای ارسال کرده است، اما تردید در مورد نیات واشنگتن همچنان چشمانداز دیپلماسی از سر گرفته شده را تحت الشعاع قرار میدهد.
سعید خطیبزاده، معاون وزیر امور خارجه ایران گفت که تهران در روزهای اخیر چندین پیام غیرمستقیم از ایالات متحده دریافت کرده است که نشاندهنده تمایل به بازگشت به میز مذاکره است. با این حال، او تأکید کرد که مذاکرات معنادار نیاز به سطح اولیهای از اعتماد دارد، چیزی که به گفته او با اقدامات خصمانه اخیر تضعیف شده است.
خطیبزاده با اشاره به حمله آمریکا به تأسیسات هستهای ایران گفت: «مذاکرات نیازمند حداقل سطح اعتماد است و تجاوز آشکار علیه ایران عملاً جایی برای آن باقی نگذاشته است.» وی همچنین خاطرنشان کرد که ایران هنگام وقوع حمله «در حال مذاکره» بود و افزود: «ما در زمان حمله آمریکا نیز در حال مذاکره با اروپاییها بودیم.»
با وجود این، او مجدداً تأکید کرد که دیپلماسی «همیشه اصل اساسی» سیاست خارجی ایران بوده است.
منبع: المیادین
از روسی بگیر تا اسراییلی و چینی