
باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی - یک مطالعه جدید نشان میدهد که مصرف مکمل پروبیوتیک میتواند بیشفعالی و رفتار تکانشی را در کودکان مبتلا به اوتیسم یا اختلال بیشفعالی کمبود توجه (ADHD) کاهش دهد.
محققان، به رهبری دانشگاه روویرا ویرجیلی در اسپانیا، آزمایشی را با حضور ۸۰ کودک ۵ تا ۱۶ ساله انجام دادند. نیمی از کودکان به مدت ۱۲ هفته روزانه مکمل پروبیوتیک (باکتریهای مفید موجود در ماست و برخی غذاهای تخمیر شده) مصرف کردند، در حالی که نیمی دیگر دارونما (دارویی بدون اثر واقعی) دریافت کردند.
نتایج نشان داد که بهبود قابل توجهی در رفتار تکانشی و بیش فعالی در کودکانی که این مکمل را مصرف کردند، به ویژه کودکان کوچکتر بین ۵ تا ۹ سال و به ویژه کودکان مبتلا به اوتیسم، مشاهده شد.
پروبیوتیک مورد استفاده حاوی دو نوع باکتری مفید (لاکتیپلانتیباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس برویس) است که تولید دو انتقالدهنده عصبی مهم را افزایش میدهند: دوپامین و گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA)، که به آرام کردن حرکت، تنظیم توجه و کاهش استرس کمک میکنند.
والدین گزارش دادند که علائم بیشفعالی فرزندانشان از «زیاد» به «متوسط» بهبود یافته و فرزندان اوتیسمی آنها از سلامت جسمی بیشتری از جمله کاهش درد و کوفتگی بدن، بهبود عملکرد گوارش و افزایش انرژی خبر دادند.
با این حال، این مطالعه بهبود قابل توجهی در خواب، مهارتهای تفکر یا ارتباطات اجتماعی ثبت نکرد و تأثیر این مکمل برای همه کودکان یکسان نبود.
محققان تأکید کردند که دوره مطالعه کوتاه بوده و شرکتکنندگان از پیشینههای اجتماعی-اقتصادی نسبتاً پایداری بودهاند که ممکن است بر تعمیمپذیری نتایج تأثیر بگذارد.
این مطالعه نشان میدهد که کودکان مبتلا به اوتیسم و ADHD ممکن است از مکملهای پروبیوتیک به عنوان یک درمان کمکی بهرهمند شوند، اما نیاز به تحقیقات بیشتر برای درک مکانیسمهای عملکرد پروبیوتیک و ارزیابی تأثیر طولانی مدت آن را برجسته میکند.
منبع: دیلی میل