
باشگاه خبرنگاران جوان؛ جوا فراهانی - مرکز ملی فیزیک و ریاضیات روسیه از توسعه اولین فناوری کاملاً داخلی برای کنترل رباتها با استفاده از نیروی فکر، به عنوان بخشی از برنامه علمی این مرکز، خبر داد.
در بیانیهای که توسط سرویس مطبوعاتی این مرکز منتشر شده، آمده است: «فناوری عصبی کاملاً روسی برای کنترل سیستمهای رباتیک توسعه داده شده است. دانشمندان از ممریستورها - عناصر حافظه الکترونیکی - به عنوان یک جزء کلیدی استفاده کردهاند که امکان کنترل رباتها از طریق سیگنالهای عصبی را فراهم میکند. این فناوری به سیستمهای الکترونیکی کمک میکند تا از نظر انرژی کارآمدتر، انعطافپذیرتر و فشردهتر باشند و تعاملات سریعتر و قابل اعتمادتری را تضمین کنند.»
در این بیانیه اشاره شده است که تمام قطعات الکترونیکی مورد استفاده در این پروژه بدون تکیه بر فناوریهای خارجی، تولید داخلی هستند.
این نوآوری نویدبخش استفاده در زمینههای مختلف مانند رباتیک پزشکی، اندامهای مصنوعی، صندلیهای چرخدار، اسکلتهای بیرونی و سایر دستگاههایی است که میتوانند با استفاده از نیروی فکر کنترل شوند و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشیده و تواناییهای حرکتی آنها را افزایش دهند.
این سیستم به عنوان بخشی از یک برنامه علمی با تمرکز بر هوش مصنوعی و کلانداده در سیستمهای فنی، صنعتی، طبیعی و اجتماعی، که توسط دانشگاه لباچفسکی در نیژنی نووگورود روسیه اجرا شده، توسعه داده شده است.
سرگئی شانیکوف، محقق اصلی آزمایشگاه نانوممریستورها در دانشگاه لباچفسکی، توضیح داد که این سیستم با پردازش سیگنالهای عصبی روی میکرورایانهها و سپس انتقال بیسیم آنها به واحد کنترل ربات کار میکند.
وی افزود: «پایه الکترونیکی جدید به طور قابل توجهی مصرف برق را کاهش میدهد و امکان اندازه و وزن کمتر دستگاه را فراهم میکند.»
سوزانا گوردلیوا، استاد فناوری عصبی در دانشگاه لباچفسکی، توضیح داد که این ربات از طریق «تصویرسازی حرکتی» کنترل میشود، به این معنی که اپراتور ابتدا یاد میگیرد حرکات مختلف را تجسم کند، در حالی که سیستم سیگنالهای مغزی حاصل از این تصویرسازی را نظارت و تجزیه و تحلیل میکند.
او ادامه میدهد: «سیگنالهای عصبی به صورت بیسیم یا از طریق وایفای به یک تراشه ممریستور ارسال میشوند، جایی که پردازش شده و از طریق کلاه EEG به دستوراتی تبدیل میشوند که به ربات ارسال میشوند. کاربر میتواند دستورات را در حین اجرا تغییر دهد؛ به عنوان مثال، میتواند جهت حرکت ربات را در زمان واقعی تغییر دهد.»
منبع: Nauka.ru