پرونده برداشت دانه روغنی کلزا در استان ایلام در حالی بسته شد که بارش‌های نابهنگام، تگرگ زحمات کشاورزان را بر باد داد و باعث کاهش تولید نسبت به سال زراعی گذشته شد.

باشگاه خبرنگاران جوان -  فرایند کاشت، داشت و برداشت دانه روغنی کلزا در ایلام امسال نیز با دشواری‌های فراوانی همراه بود و کاهش بارش، ریزش تگرگ، سرمای کم‌سابقه و سیلاب‌های ویرانگر بار دیگر نشان داد که کشاورزی در این استان همچنان گروگان نوسان‌های اقلیمی است.

کلزا محصولی مهم و اقتصادی در کنار گندم، همواره نقشی اساسی در درآمد و معیشت کشاورزان ایلامی داشته و به دلیل ارزش افزوده و جایگاه راهبردی در چرخه زراعی استان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

امسال بیش از ۱۳ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی استان زیر کشت کلزا رفت و پیش‌بینی می‌شد نزدیک به به ۲۳ هزار تن محصول برداشت شود؛ اما شرایط نامساعد آب‌وهوا مانع تحقق کامل این پیش‌بینی شد.

بر اساس اعلام کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی ایلام، سرمازدگی، تگرگ و بارش‌های نابهنگام، آسیب جدی به مزارع کلزا و دیگر محصولات وارد ساخت.

تنها در فصل بهار، سرمای شدید و بارش‌های مکرر تگرگ، ۳۱ هزار میلیارد ریال به کشاورزان استان خسارت وارد کرد که عمده این خسارت‌ها نصیب کلزازاران و گندم‌کاران شد.

۱۰ هزار هکتار از زمین‌های کلزا در شهرستان دهلران و مناطقی از مرکز استان آسیب ۲۰ تا ۱۰۰ درصدی را تجربه کردند و دمای زیر صفر اسفند گذشته و باران‌های سیل‌آسا نیز این رنج را مضاعف کرد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان ایلام در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایرنا در این باره اظهار کرد که نزدیک به ۲۱ هزار تن دانه روغنی کلزا از کشاورزان خریداری و به استان‌های دیگر برای فرآوری منتقل شد.

حشمت‌اله زرین‌جوب با اشاره به کاهش ۱۰ درصدی برداشت کلزا نسبت به سال قبل، گفت که با این حال، ایلام همچنان در حوزه سطح زیرکشت و حجم برداشت، جایگاه سوم تولید کلزا در کشور را حفظ کرد.

وی پرداخت کامل مطالبات ۸۵۰ میلیارد تومانی کلزاکاران را نیز تأیید و بیان کرد: به دلیل نبود کارخانه روغن‌کشی در استان، تمام محصول برداشت‌شده به استان‌های دیگر ارسال می‌شود.

ایلام دارای ۳۴۰ هزار هکتار زمین زراعی و چهار هزار هکتار باغ است و محصولات متنوعی از جمله کلزا، گندم، جو، صیفی، ذرت و میوه‌های باغی عمده تولید‌های کشاورزی این استان به شمار می‌رود.

با وجود همه دشواری‌ها و آسیب‌های طبیعی، همت کشاورزان و ظرفیت‌های موجود در بخش کشاورزی ایلام همچنان این استان را در جدول تولیدکنندگان پیشتاز کلزا نگه داشته است.

با وجود کاهش تولید، کارشناسان معتقدند با حمایت‌های بیشتر و بهبود زیرساخت‌های صنایع تبدیلی، فرصت جبران و تثبیت جایگاه استان در سال‌های آینده وجود دارد.

استان ایلام در دهه اخیر همواره یکی از سه قطب اصلی تولید دانه روغنی کلزا در کشور به شمار می‌رود.

هرچند کشاورزان این استان همواره با نوسانات اقلیمی، کم‌آبی، نبود کارخانه‌های فرآوری و مشکلات بیمه‌ای روبه‌رو هستند، اما همت و دانش فنی آنان توانسته است جایگاه تولید کلزا را برای ایلام حفظ کند.

در سال زراعی ۱۴۰۳–۱۴۰۲ نیز حدود ۲۳ هزار تن کلزا در استان ایلام برداشت شده بود.

منبع: ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.