
باشگاه خبرنگاران جوان، مرضیه السادات حسینی راد _ محمدصادق قنادزاده در نشست شورای گفتگوی دولت وبخش خصوصی کرمان که با محوریت راهکارهای توسعه صادرات استان برگزارشد، گفت: در حوزه تجارت خارجی مشکل ما برای سالها این بود که مساله ارز و نرخهای متفاوت آن را ما نتوانستیم کنترل کنیم.
وی افزود: تقاضای غیررسمی و غیرشفاف زیادی در حوزه ارز داریم ۱۵ هزار دلار تقاضای غیررسمی ارزمبلغ کمی نیست، در نتیجه کشش دلار به سمت همین بازار غیررسمی میرود.
قنادزاده بیان کرد: هربار بخواهیم نرخ ارز اصلاح کنیم این نرخ بالا میرود ومتعاقب آن بازار و صادرات و واردات نیز تاثیر میپذیرد. معاون توسعه تجارت کشور اظهار کرد: در واقع تنوع نرخ ارز ریشه اصلی مشکلات بعدی مانند بحث کارتهای تجاری و بازرگانی، بیش اظهاری صادرات و کم اظهاری در حوزه واردات است.
وی گفت: چالش جدی ما با بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار ارزی، این است که بانک تلاش میکند سیاست گذاری تجاری را دنبال کند و تصمیماتی درحوزه تجارت کشور میگیرد که تجارت را آزار میدهد وما تلاش کردیم به شکل تعاملی مشکل راحل کنیم.
وی بیان کرد: سیاست بازگشت ارزی در تمام دنیا وجود دارد و در همه دنیا بحث جرایم سخت برای عدم بازگشت ارز در نظر میگیرند، مساله دیگر ما اینجا تنوع در تعداد روشهای بازگشت ارز است در واقع ماباید مابه تفاوت نرخ ارزبرای صادرکننده را اصلاح کنیم.
قنادزاده گفت: سال گذشته علیرغم همه تلاشها بازگشت ارز با مشکل روبروشد، سال قبل سامانه ارزی نیما را داشتیم که اشکالش این بود که فرایند نقل و انتقال وکنترل ارز و ریال در اختیار بانک مرکزی نبوددر نتیجه مرکز مبادلهای را ایجاد کردند، علیرغم مخالفت ما تمام مسیر کار اقتصادی را به سمت بانک و بازارمبادله آوردند.
وی تاکید کرد: مخالفت ما با ایجاد این مرکز به این دلیلبود که زمینه مسیرهای تخلف را ایجاد میکند، چون صادرکننده خوشنام صادرات را رها میکنند، دقیقا زمان ایجاد این بازار مبادله ما امکان رشد صادرات نفتی ۶۰ میلیارد دلار را داشتیم، اما با ایجاد این مرکز قیمت روی ۵۷ میلیارد دلار باقی ماند، ما معتقدیم اگر این مرکز مبادله ایجاد نمیشد این صادرات رو به رشد میرفت.
قنادزاده گفت: با تاخیر ۶ ماهه بانک مرکزی به این نتیجه رسید این مرکز نه تنها آمار صادرات را زیاد نکرد که بازگشت ارز را نیز دچار مشکل کرد و رشدصدور کارتهای بازرگانی نیز عجیب بود که احتمال تقلب را میرساند. وی بیان کرد: ما با بانک مرکزی چند راهکار را جلو بردیم، سیاستهای سلبی یک طرفه جوابگو نیست و شما نمیتوانید با بخشنامه کار را جلو ببریداگر مسیر سالم بسته بشود صادرکننده مجبور است به مسیر تخلف کار خود را جلوببرد.
وی گفت: دستگاه قضایی بیشتر از ما از فعالان اقتصادی حمایت میکردند و ما نیزبحث محدود کردن قبل از راه تنفسی ایجاد کردن راقبول نداریم، زیرا اثر خوبی بر تجارت نمیگذارد چرا که بر رفع تعهد اثری نمیگذارد.
معاون توسعه تجارت کشور بیان کرد: بحث کارتهای اجارهای معضلی شده بود و اتفاق خوبی که رخداد فعال شدن تالار دوم بانک مرکزی است که در حال تست است که ۴ روش در این تالار برای رفع تعهد صادرکنندهها ارایه میشود در این تالار بانک نقش ناظر بر عملکرد و انتقال ریال را برعهده دارد و بقیه اموربدون دخالت بانک انجام میشود.
قنادزاده اظهار کرد: سازمان توسعه تجارت متولی اعطا گواهی امتیاز صادراتی شد و اثرش بربحث منفعت اقتصادی صادرات بدون رفتن به مسیرهای غیرمجاز است.
وی افزود: این اتفاق حلقه مفقوده بازار تجارت است و کمک خوبی برای صادرات است و ارز بیشتری را برمی گرداند.
قنادزاده تصریح کرد: در استان وکشور نیاز داریم به برخی مسائل را منطقهای حل کنیم، در روزهای اول تهاجم دشمن، بسته حمایتی را مطرح کردیم که خیلی ازگرفتاریهای فعالین اقتصادی را در ۳۶ بند دنبال میکند وگره گشای امور آنان خواهدبود.
وی اظهار کرد: از جمله مسائلی که مورد غفلت واقع شده موافقت نامه آزاد ایران و اوراسیا است این منطقه ۴۰۰ میلیارد دلار واردات دارد که از ان استفاده نشده، تفاهم نامهای بین ما و این منطقه منعقدشده که صرفا تجاری نیست و شامل بخشهای مختلف ارتباطی میشود.
معاون سازمان توسعه تجارت افزود: استانها به لحاظ کشوری باید دسته بندی شوند کرمان در خشکبار و صنایع بزرگ فلزی مطرح است، ما میتوانیم کرمان را هاب تعدادی کشورها برای برخی گروههای کالایی معرفی کنیم که ظرفیتهای کرمان باید به برخی کشورهای حوزه خلیج فارس و مجموعه شبه قاره هند معرفی شود و کمیسیونها و اعزامها و نمایشگاهابا این کشورها رادر کرمان برنامه ریزی کنیم.