
باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا بالاور - هنر تئاتر یکی از قدیمیترین و اصلیترین هنرهای دیرینه ما ایرانیان است، به نوعی که تئاتر را مادر دیگر هنرها میخوانند؛ لذا اهمیت به هنر تئاتر میتواند یکی از ارکان اصلی شروع دیگر هنرها باشد. هر هنری نیاز به آموزش دارد و هنر تئاتر علاوه بر آموزش نیاز به تبلیغ هم دارد. هر هنری در ابتدا برای آموزش اول باید تبلیغ شود تا مخاطبان بخواهند آن را بیشتر بشناسند یا به سراغ آموزش بروند.
این روزها در گپ و گفتها، مصاحبهها و روزنامهها سخن از عدم تبلیغ یا کم توجهی به تبلیغ تئاتر یکی از هنرهای نمایشی است. تبلیغی که میتواند برای تئاتر پول ساز باشد و از بعد مادی و معنوی کمک حال زندگی و معیشت بسیاری از هنرمندان زحمتکش کشورمان شود. حال از این جهت به سراغ با میثم یوسفی یکی از کارگردانهای باسابقه و فعال حوزه تئاتر رفتیم تا درباره وضعیت تبلیغ تئاتر و راه حل برای تبلیغ بهتر این هنر نمایشی به گفتوگو بپردازیم.
میثم یوسفی کارگردان تئاتری که این روزها با نمایش «اولین بازی» در صحنه تئاتر به کارگردانی میپردازد از وضعیت تبلیغات در تئاتر گفت: «در واقع این روزها هیچ تبلیغ حمایتی از گروههای تئاتری صورت نمیگیرد و اگر حمایتی هم صورت بگیرد محدود است. به هرحال طیف تبلیغاتی تئاتر ضعیف است و اگر رسانه ملی، وزارت فرهنگ، شهرداریها و دیگر موارد باید حمایتی داشته باشند و بنظرم باید تمام نهادها باید پای ار باشند تا این بسته فرهنگی تئاتر در سبد خانوادهها قرار داشته باشد. وی در مقایسهای از تبلیغ و میزان مخاطبین در سینما و تئاتر بیان کرد: «در تئاتر بزرگترین سالن کودک و نوجوان ما تالار هنر با ظرفیت ۲۵۰ نفر است، اما سالنهای سنیمایی با ۶۰۰ نفر ظرفیت و مدیوم بزرگتر در گیر هستند. به طوریکه یک فیلم در آن واحد در اقسا نقاط مختلف کشور درحال نمایش و تبلیغ است؛ اما تئاتر تنها در یک سالن نمایشی روی صحنه میرود؛ لذا محدودیت زمانی و مکانی دارد و طبیعتا مخاطبین کمتری را در بر میگیرد. البته تلویزیون مخاطب بیشتری را در برمیگیرد و پس از آن سینما و سپس تئاتر در ادامه تبلیغات و مخاطبین بهتر و بیشتری دارند؛ لذا مخاطبین تئاتر محدود هستند و اگر یک نمایش تئاتری با استقبال هم مواجه شود تا یک ظرفیت مشخصی میتواند میزبان علاقهمندان باشد و همانند تلویزیون یا سینما نمیتواند میزبان مخاطبان با ارقام بالا باشد.»
یوسفی در پیشنهادی از راهکار برای تبلیغات بهتر و مخاطبین بیشتر گفت: «ما همیشه راهکار داریم، اما گوش شنوا نداریم. همانطور که سالها است میگوییم تئاتر باید همانند زنگ ورزش و علوم در مدارس باشد و وزارت علوم در مدارس و دانشگاهها باید از ابتدا کلاس درس تئاتر را پایه ریزی کنند، منتهی ما هیچ درس اصولی تئاتر در مدارس نداریم.»
وی ادامه داد: «موضوع بعدی رسانه ملی است، معتقدم همانند شبکه ورزش ما باید یک شبکه تئاتر داشته باشیم. سازمان صداو سیما میتواند برای فرهنگ سازی هنر تئاتر که تئاتر مادر و تجمیع کننده همه هنرها است میتواند در رسانه ملی جایی قرار دهد.»
یوسفی افزود: «موضوع بعدی شهرداری و وزارت ارشاد است که میتوانند در سطح شهر تبلیغات و اطلاع رسانیهایی داشته باشند که متاسفانه این چنین نیست. البته بخش دیگر تبلیغات تئاتری خود رسانهها هستند که میتواند از طریق رسانه و قلم خود بیشتر تبلیغ گروههای نمایشی را داشته باشند.»
وی در پایان بیان کرد: «امیدوارم مردم ما بیشتر تئاتر را در سبد تفریحی خود داشته باشند، زیرا آسیب پذیرترین شغل در جامعه ما همین قشر هنر و هنرمندان هستند. هر مناسبت سیاسی یا اجتماعی، کرونا، بیماری، آلودگی هوا و هر موردی که بستر اجتماعی دارد در ابتدا تئاترها را تحت الشعاع قرار میدهند و این تئاترها هستند که تعطیل میشوند. امیدوارم بیش از قبل به هنر تئاتر توجه شود و مردم بیش از گذشته به این هنر اهمیت بدهند.»