اگر روند فعلی جابه‌جایی قطعات پوستۀ زمین ادامه پیدا کند، انتظار می‌رود حدود ۲۵۰ میلیون سال دیگر، قاره‌ها دوباره با هم ادغام شوند و یک ابرقاره‌ی جدید پدید آورند.

باشگاه خبرگاران جوان - اگر روند فعلی جابه‌جایی قطعات پوستۀ زمین ادامه پیدا کند، انتظار می‌رود حدود ۲۵۰ میلیون سال دیگر، قاره‌ها دوباره با هم ادغام شوند و یک ابرقاره‌ی جدید پدید آورند؛ قاره‌ای که دانشمندان نامش را «پانگه‌آی بعدی» گذاشته‌اند.

اگرچه سطح زمین در نگاه اول ثابت به‌نظر می‌رسد، اما در واقع به‌طور مداوم و بسیار آهسته در حال حرکت است. قاره‌ها همچون قطعات بزرگی از یک پازل، روی صفحات عظیم تکتونیکی قرار گرفته‌اند و در طول میلیون‌ها سال به آرامی جابه‌جا می‌شوند. این صفحات می‌توانند با هم برخورد کنند، از هم جدا شوند یا به زیر یکدیگر فرو روند؛ پدیده‌ای که در نهایت به شکل‌گیری یا فروپاشی ابرقاره‌ها می‌انجامد.

در دو میلیارد سال گذشته، دست‌کم سه ابرقاره بزرگ شکل گرفته‌اند: کولومبیا، رودینیا و پانگه‌آ. همه‌ی این‌ها حاصل برخورد تدریجی خشکی‌ها با یکدیگر بودند که در نهایت، به‌دست همان نیروهای زمین‌ساختی از هم پاشیدند. بر اساس پیش‌بینی‌ها، اگر روند جابه‌جایی صفحات زمین‌ساختی ادامه یابد، حدود ۲۵۰ میلیون سال دیگر، یک ابرقاره‌ی تازه با نام پروکسیما پانگه‌آ پدید خواهد آمد. این ایده نخستین‌بار در سال ۱۹۸۲ توسط زمین‌شناس آمریکایی «کریستوفر اسکوتیز» مطرح شد. او در ابتدا نام این قاره‌ی آینده را «پانگه‌آی نهایی» گذاشت، اما بعدتر به دلیل رویکرد علمی و آینده‌نگرانه، آن را به «پانگه‌آی بعدی» تغییر داد.

نقشه کره زمین در 250 میلیون سال بعد

این تصویر شکل تقریبی خشکی‌های زمین را در صورت تشکیل ابرقارۀ «پانگه‌آی بعدی» در ۲۵۰ میلیون سال آینده نشان می‌دهد. دایرۀ قرمز رنگ مکان تقریبی پهنه‌ای از خشکی را نشان می‌دهد که در حال حاضر کشور ایران در آن قرار دارد. اسکوتیز معتقد بود که فرورانش بستر اقیانوس اطلس، قاره‌های آمریکا، اروپا، آسیا و آفریقا را به سمت هم خواهد کشید. در نتیجه، پس از ۲۵۰ میلیون سال، یک توده‌ی خشکی واحد از ترکیب این قاره‌ها تشکیل می‌شود که یک حوضه‌ی کوچک اقیانوسی در مرکز آن به دام می‌افتد. قاره‌های استرالیا و جنوبگان نیز در بخش جنوبی این ابرقاره فشرده می‌شوند. البته به‌نظر نمی‌رسد که انسان‌ها تا آن زمان دوام بیاورند؛ یا دست‌کم زندگی در آن شرایط ممکن باشد. یک پژوهش در سال ۲۰۲۳ هشدار داده که تشکیل ابرقاره‌ی آینده می‌تواند زمین را برای پستانداران زمینی غیرقابل‌سکونت کند و احتمالا منجر به انقراض گسترده شود.

گرچه اغلب نظریه‌ها از چنین روندی پشتیبانی می‌کنند، اما سناریوهای مختلفی درباره چگونگی آرایش قاره‌ها وجود دارد. در یکی از آن‌ها، همه‌ی قاره‌ها (به جز جنوبگان) طی ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون سال آینده در اطراف قطب شمال گرد هم می‌آیند و ابرقاره‌ای به نام «آمازیا» شکل می‌گیرد. در سناریوی دیگر، قاره‌ها گرداگرد خط استوا مجتمع می‌شوند و خشکی عظیمی به نام «آوریکا» را به وجود می‌آورند. موقعیت این ابرقاره‌ها نسبت به استوا، می‌تواند اثر چشم‌گیری بر اقلیم جهانی داشته باشد؛ موضوعی که دانشمندان دیگری نیز به آن پرداخته‌اند. واقعیت این است که پیش‌بینی ترکیب و شکل دقیق قاره‌های زمین در آینده‌ای به این دوردستی بسیار دشوار است. اما آنچه روشن است، اینکه تغییرات بزرگی در راه‌ هستند.

منبع: فرادید

برچسب ها: کره زمین ، قاره ها
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۵۴
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۶ ۳۱ تير ۱۴۰۴
تا ۲۰۰یا۳۰۰ سال دیگه زمینی از حرارت شدید گرمای خورشید باقی نمیمونه که بخواد قاره ای ادغام بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۰ ۳۱ تير ۱۴۰۴
اصلا زمین شاید اون موقع از بین رفته باشه ولی جالبه چون فک کنم فقط یه قاره تشکیل بشه
Iran (Islamic Republic of)
کامبیزبوشهری
۱۳:۲۴ ۳۱ تير ۱۴۰۴
فکرکردنم بهش توهم میاره اصلا کره بنام زمین وجود داره اون موقع مطلب بنویس که حداقل خودتم باورش داشته باشی یااا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۵ ۳۱ تير ۱۴۰۴
دانشمندان از یه هفته دیگه خبر ندارن بعدش میخوان 250میلیون ساله دیگه ..... خندم میگیره از نظر دانشمندانی که کامنت گذاشتن
Iran (Islamic Republic of)
Hamed
۱۲:۳۹ ۳۱ تير ۱۴۰۴
اون روز مدرسه ما تعطیله یا نه ؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۸ ۳۰ تير ۱۴۰۴
مخم سوت کشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۸ ۳۰ تير ۱۴۰۴
در بهترین وضعیت ممکن
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۲۱:۵۸ ۳۰ تير ۱۴۰۴
خبرای دیگه نبود؟ بی ابی بی برقی?
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۶ ۳۰ تير ۱۴۰۴
۲۵۰ سال دیگربا نیروی کار خبره در بهترین موقعیتش است ایران روز به روز پیشرفته تر از دیروزش است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۴ ۳۰ تير ۱۴۰۴
ما بلایی سر این مرز و بوم آوردیم که تا ۲۰۰ سال آینده بیشتر مناطق کشور قابل سکونت نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۳ ۳۰ تير ۱۴۰۴
موزه ی فسیل های دریایی در یزد که کیلومترها از دریا فاصله داره یعنی زمانی کل ایران زیر آب دریا بوده و کم کم از آب بیرون اومده ،همه چیز در حال تغییر و تحوله ،اما با روشهای غلطی که ما پیش گرفتیم بعید میدونم مناطق مرکزی ایران تا ۱۰۰۰ سال دیگه زندگی انسانی یا جانوری و گیاهی درش جاری باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۰ ۳۰ تير ۱۴۰۴
زمین دائم در حال تغییر و جابجاییه ،معدن ذغال سنگ طبس رو شنیدید؟ طبس تو دل کویره در صورتی که ذغال سنگ جایی به وجود میاد که زمانی جنگل های پردرخت وجود داشته _این یعنی کویر طبس زمانی جنگل بوده ! و دوباره شاید بشه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۷ ۳۰ تير ۱۴۰۴
هر ۱۳ هزار سال محور دورانی زمین ۴۵ درجه جابجا میشه که بهش نوتیشن میگن،یعنی محل قطب ها ۴۵ درجه جابجا میشه ،کشور ما اونموقع آب و هواش استوایی میشه و تبدیل به یک جنگل بارانی میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۲ ۳۰ تير ۱۴۰۴
دریای سرخ هرساله یک سانتیمتر بازتر و خلیج فارس هر سال یک سانتیمتر بسته تر میشود و علت آن حرکت صفحه ی عربستان به زیر صفحه ی ایران است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۳ ۳۰ تير ۱۴۰۴
دقبقا وسط بیابان برهوت با دمای ۱۰۰درجه..با این فرمونی ک ماداریم میریم بازهم ۲۵۰میلیون سال دیگه اب نداریم??
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۱ ۳۰ تير ۱۴۰۴
خخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۸ ۳۰ تير ۱۴۰۴
نشان میده بعد از 250 میلیون سال دیگه هم مشکل کمبود آب و خشکسالی ما حل نشده ! سبزرنگ نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۳۰ تير ۱۴۰۴
عجب خبر حیاتی و مهمی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۴ ۳۰ تير ۱۴۰۴
باید نگران این حرفا باشیم ؟؟
آخرین اخبار