
باشگاه خبرنگاران جوان- یوسف غفارزاده در نشست خبری با بیان اینکه در سال آبی امسال حدود ۲۱۸ میلیمتر بارش در استان آذربایجان شرقی صورت گرفته که نسبت به سال قبل که ۲۸۸ میلیمتر بوده ۳۶ درصد کمتر شده است، اظهار کرد: کاهش بارشها در سال آبی امسال بی سابقه بوده در حالی که قبلا متوسط بارشها در استان بین ۲۹۰ تا ۳۰۰ میلیمتر بوده است.
وی افزود: کاهش بارشها موجب کاهش ۴۹ تا ۷۲ درصدی روان آب رودخانههای استان شده و در نتیجه کاهش روان آبها، پرشدگی مخزن سدها نیز به طور متوسط ۳۵ درصد کمتر شده است.
غفارزاده با بیان اینکه سدها برای مدیریت آب شرب، کشاورزی و صنعت مهم هستند گفت: از مهمترین سدهایی که آب شرب تبریز را تامین میکنند سد شهید کاظمی بوکان و نهند است که به ترتیب ۵۰ و ۱۵ درصد آب تبریز را تامین میکنند.
وی ادامه داد: سد بوکان نسبت به سال قبل ۵۸ درصد آب کمتری دارد در حالی که سال قبل در این موقع ۴۳۸ میلیون متر مکعب آب داشت امسال این رقم به ۱۸۳ میلیون متر مکعب کاهش یافته است.
وی گفت: سد نهند نیز که سال گذشته ۱۹ میلیون و ۸۰۰ هزار متر مکعب آب داشت امسال هشت میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب آب دارد و ۵۷ درصد کاهش داشته است.
غفارزاده با بیان اینکه چهار ماه تا آغاز بارشها زمان وجود دارد افزود: آب موجود در پشت سدها در صورت استفاده نرمال تا ۲.۵ ماه دیگر آب شرب تبریز را تامین میکند لذا شرکت آب منطقهای برای جبران کمبود راهکارهایی از جمله محدود کردن مصرف آب در بخش کشاورزی و همچنین مدیریت مصرف را اعمال کرده است.
وی به اجرای حلقه آبی در غرب و شرق تبریز برای ایجاد توازن در توزیع آب نیز اشاره کرد و گفت: حلقه غربی به طول ۲۷ کیلومتر تمام شده و آب زرینه رود را به چاهها وصل کرده است و حلقه شرقی نیز به طول ۱۶ کیلومتر در حال اجراست که آب چاهها را به نهند وصل میکند که طبق برنامهریزی تا پایان سال بهرهبرداری میشود و برای اجرای آن ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل آب منطقهای همچنین به طرح انتقال آب ارس به تبریز و شهرهای مسیر اشاره کرد و گفت: با بهرهبرداری از این طرح بیش از ۵۰ درصد نیاز آب شرب تبریز و شهرهای در مسیر از آن تامین میشود.
غفارزاده بیان کرد: سهم استان از این طرح ۱۸۶ میلیون متر مکعب است که ۱۲۵ میلیون مکعب آن به تامین آب شرب تبریز، شبستر، مرند و روستاهایی در مسیر اختصاص مییابد.
وی همچنین به بارورسازی ابرها در استان در ۲ نوبت اشاره کرد و گفت: مقرر شده با کمک اتاق بازرگانی هواپیمای اختصاصی برای این موضوع تهیه شود.
غفارزاده در مورد طرحهای این شرکت برای احیای دریاچه ارومیه گفت: لایروبی ۲۷۰ کیلومتری رودخانههای منتهی به دریاچه و همچنین انسداد یازده هزار حلقه چاه در حوضه آبریز این دریاچه از جمله اقدامات این شرکت است.
وی ادامه داد: طبق برنامه ستاد احیا دریاچه ارومیه ۱۲ هزار حلقه نیز باید شناسایی و مسدود شود.
وی تاکید کرد: برای احیای دریاچه ارومیه باید مهندسی معکوس صورت گیرد یعنی کشاورزی در حوزه این دریاچه به اندازه ظرفیت آن یعنی ۲۵۰ هزار هکتار کاهش یابد در حالی که این رقم امروز به ۶۰۰ هزار هکتار توسعه یافته است.
منبع:ایرنا