دانشمندان مشاهده کرده‌اند که از سال ۲۰۰۲، زمین شروع به کاهش بی‌سابقه ذخایر آب شیرین خود کرده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی - مطالعه‌ای که توسط دانشمندان دانشگاه آریزونا انجام شده است، داده‌های ماهواره‌ای را در طول دو دهه گذشته تجزیه و تحلیل کرده است. آنها دریافتند که کاهش ذخایر آب شیرین به دلیل تغییرات اقلیمی، استفاده ناکارآمد از منابع آب زیرزمینی و دوره‌های خشکسالی شدید است.

دانشمندان چهار منطقه اصلی در نیمکره شمالی را شناسایی کرده‌اند که از خشکسالی شدید رنج می‌برند و مساحت این مناطق خشک سالانه به میزانی معادل دو برابر ایالت کالیفرنیا در حال افزایش است. همچنین نشان داده شده است که سرعت گسترش خشکسالی در مناطق خشک دو برابر سریع‌تر از سرعت افزایش رطوبت در مناطق مرطوب است که منجر به تغییراتی در الگو‌های هیدرولوژیکی پایدار می‌شود.

به گفته دانشمندان، کمبود آب آشامیدنی یک فاجعه جهانی است، به طوری که ۷۵ درصد از جمعیت جهان در ۱۰۱ کشور زندگی می‌کنند که بیش از ۲۲ سال است از کمبود آب شیرین رنج می‌برند. سازمان ملل متحد پیش‌بینی می‌کند که در ۵۰ تا ۶۰ سال آینده، رشد جمعیت ادامه یابد و در عین حال، دسترسی به آب آشامیدنی به شدت کاهش یابد.

دانشمندان کشف کرده‌اند که ۶۸ درصد از هدررفت آب در آب‌های زیرزمینی رخ می‌دهد که به گفته آنها، بیشتر از ذوب شدن یخ‌های گرینلند و قطب جنوب، در افزایش سطح دریا نقش دارد.

یکی از علل اصلی خشکسالی قاره‌ای، افزایش فراوانی خشکسالی‌های شدید در عرض‌های جغرافیایی معتدل نیمکره شمالی، از جمله اروپا، است. ذوب شدن برف، یخ و خاک منجمد در کانادا و روسیه نیز در ده سال گذشته افزایش یافته است. با این حال، کاهش مداوم ذخایر آب‌های زیرزمینی عامل اصلی وخامت کلی اوضاع است.

پروفسور گای فامیگلیتی، رئیس تیم تحقیقاتی، گفت: «داده‌هایی که ما به دست آورده‌ایم، نگران‌کننده‌ترین نشانه از تأثیر تغییرات اقلیمی بر منابع آب انسانی است. قاره‌ها به سرعت در حال خشک شدن هستند، ذخایر آب آشامیدنی با سرعت فزاینده‌ای در حال تخلیه هستند و سطح دریا‌ها سریع‌تر از همیشه در حال افزایش است. ادامه استفاده بیش از حد از مخازن آب زیرزمینی، امنیت غذایی و آبی میلیون‌ها نفر در سراسر جهان را تهدید می‌کند. زمان آن رسیده است که به این مشکل رسیدگی شود و اقدامات فوری برای حفظ منابع آب انجام شود.»

منبع: hi-tech.mail.ru

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار