
باشگاه خبرنگاران جوان؛ حمید جنیدیمقدم- قباد مرادی رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در نشست خبری هفته اطلاع رسانی بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان گفت: از ۱۴۰۰ عامل عفونی اعم از باکتری که باعث بروز بیماری در انسان می شود ۶۰ درصد از حیوان به انسان منتقل میشوند.
به گفته وی بیماری هایی مثل مرس و آنفولانزای پرندگان در یک دوره ای در انسان سبب بروز بیماری شده بودند. در سال گذشته ۷۹ مورد ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو گزارش شده که ۵ نفر فوت کرده اند.
مرادی تاکید کرد: برخی از کشورهای صنعتی با اقدامات خوب و مداخلات بعضی از بیماری ها را کنترل کرده اند. بیماری های مشترک بین انسان و دام موضوعی بین بخشی است و سازمان هایی مانند دامپزشکی و جهاد سازندگی درگیر این موضوع هستند.
به گفته وی از ۲۵ سال گذشته بیماری فلج اطفال در کشور دیده نشده است؛ بیماری تب مالت در انسان تابعی از این عارضه در حیوان است و اگر حیوان به درستی واکسینه شود مشکلی در خصوص کنترل بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان نخواهیم داشت.
مرادی تصریح کرد: در سال گذشته ۱۹ هزار و ۹۷۲ مورد تب مالت در ایران گزارش شده است و واکسن تب مالت به دام باید تزریق شود؛ مصرف لبنیات غیر پاستوریزه می تواند سبب انتفال بیماری تب مالت احتمالی از حیوان به انسان است.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت بیان کرد: حیوان گزیدگی هر سال ۲۰ درصد نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده است.در سال قبل ۴۰۹ هزار نفر مورد حیوان گزیدگی در کشور گزارش شده است. به افراد گزیده شده سه نوبت واکسن هاری توسط وزارت بهداشت تزریق می شود.
وی افزود: قیمت هر واکسن هاری بین ۶ تا ۸ یورو است که وزارت بهداشت به صورت رایگان این واکسن را به افراد گزیده شده تزریق می کند. ۴۰ درصد از افراد مورد گزش نیازمند سرم هاری بوده که قیمت هر سرم حدود ۵۰ یورو است.
به گفته رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در سال گذشته ۲۴ مورد فوت ناشی از بیماری هاری در کشور گزارش شده است.سازمان جهانی بهداشت حذف بیماری هاری تا سال ۲۰۳۰ را هدفگذاری کرده است و منظور حذف هاری ناشی از گزش سگ بوده است.
قباد مرادی ادامه داد: بررسیها نشان میدهد که ۸۲۶۷ مورد بیماری سالک در کشور گزارش شده است. مخزن این بیماری سگ یا موش است و به راحتی نمیتوان مخزن بیماری را از بین برد.
به گفته وی در سراسر کشور ۲۰۰ مرکز تشخیص بیماری سالک راه اندازی شده و یک شبکه مراقبت آزمایشگاهی نیز در همین خصوص راه اندازی شده است.
وی افزود: اکنون بیش از ۸۲ هزار مورد مار گزیدگی و بیش از ۸۱ هزار مورد عقرب گزیدگی در کشور گزارش شده است.
در ادامه نشست خبری، زینعلی رئیس اداره بیماری های منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت گفت: همکاری های بین بخشی بین وزارت بهداشت با سازمان دامپزشکی و حتی شهرداری ها در زمینه مراقبت از سلامت دام است و در همین خصوص آموزش های لازم داده می شود.
به گفته وی بررسی ها نشان می دهد که ۹۵ درصد گزیدگی ها در سگ و گربه سانان است. بالای ۵۰ درصد از سگ های صاحب دار کار گزش را انجام می دهند.
زینعلی تاکید کرد: هر نوع حمله اعم از گزش یا خراش انجام شود افراد باید به مراکز بهداشتی مراجعه تا تزریق واکسن با سرم برای این افراد انجام شود.