
باشگاه خبرنگاران جوان؛ رضوان پاک منش - در حالیکه لرستان استانی زیبا و پر از سرمایه گردشگری است و می تواند فرصتی برای جذب سرمایه گذارهای خصوصی و گردشگری شود تا درمانی شود بر احوالات بیکاری ها و تورم استان، همیشه با درهای بسته طرح های نیمه تمام روبه رو شده است.
شاید بتوان گفت نقش مسئولین و قدر ندانستن نعمت های استانی سبب شده تا استان زیبا و پر از سرمایه لرستان که فرهنگی غنی نه تنها در ایران بلکه در جهان دارد اما با حجم زیادی از مهاجرت به کلان شهرها روبه رو شود.
حتی جاذبه های گردشگری هم در تنهایی خود مانده اند! جاذبه هایی که اگر در استان هایی دیگر میبود با تدابیر سخت نگه داری روبه رو می شد اما این باز لرستان است که بیش از ۵ هزار اثر تاریخی اش در خرابه های بی توجهی تبدیل به مخروبه شده اند.
پروژههای نیمهتمام استان لرستان نیز هم مانند دیگر سرمایه های استان که شامل طرحهای عمرانی و توسعهای متعددی هستند و به دلایل مختلفی از جمله کمبود بودجه، مشکلات اجرایی و موانع اداری، تکمیل نشدهاند.
در حوزه بهداشت و درمان، پروژههایی با اعتباری بالغ بر ۴۰۰ میلیارد تومان نیمهتمام هستند.
اولویتبندی این پروژهها و مولدسازی (شناسایی و فروش اموال مازاد دستگاههای اجرایی) از جمله راهکارهای مطرح شده برای تکمیل این طرحهاست.
برای مثال، در حوزه بهداشت و درمان، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی لرستان اعلام کرده است که تکمیل پروژههای نیمهتمام در این حوزه در اولویت قرار دارد و طرحهای ناتمام پیش از آغاز پروژههای جدید تکمیل خواهند شد.
این نشان میدهد که تکمیل پروژههای نیمهتمام در این استان، به ویژه در بخش بهداشت و درمان، از اهمیت بالایی برخوردار است.
پروژههای نیمهتمام زیادی در استان لرستان وجود دارند که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد: راه آهن دورود-خرمآباد-اندیمشک، بیمارستان نیایش خرمآباد، دهکده المپیک خرمآباد، سد معشوره و هتل صخرهای.
راه آهن دورود - خرمآباد - بروجرد
پروژه راه آهن از جمله پروژههایی است که در اولویت تکمیل قرار دارد. هوشنگ بازوند معان وزیر راه و شهرسازی قبلا در بازدید از طرح راه آهن دورود - خرمآباد - بروجرد گفت: این طرح یکی از مطالبات اصلی مردم شهرستان بروجرد است که به دلایل متعددی روند اجرای آن کند و یا متوقف بوده است.
وی افزود: سال گذشته برای مسیر خرمآباد حدود ۱.۷ همت اختصاص یافت و امسال نیز با موافقت وزارت راه، ۱.۵ همت برای این مسیر مصوب شده است.
معاون وزیر راه با اشاره به پیگیریهای انجامشده برای واگذاری این پروژه به قرارگاه خاتمالانبیاء بیان کرد: این پروژه به قرارگاه خاتم واگذار شده و انتظار میرود با توان بالا و بدون نگرانی بابت تامین اعتبار، اجرای پروژه تسریع شود.
سد معشوره همچنان در تناقض های تعطیلی یا غیر تعطیلی!
این سد نیز از جمله پروژههای مهم و نیمهتمام استان است که تکمیل آن در دستور کار قرار دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان در خصوص موارد مطرح شده مبنی بر تعطیلی ابرپروژه سد معشوره گفت: مناقصه انتخاب پیمانکار برای آغاز عملیات بدنه اصلی احداث سد بزودی آینده برگزار میشود.
حسن نژاد تصریح کرد: از محل ردیف بودجه سال جاری ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برای معشوره مصوب شده و سه هزار میلیارد ریال نیز با پیگیری استاندار لرستان از محل اعتبارات توازن استانی اختصاص یافته است.
وی نسبت به برگزاری مناقصه و تعیین تکلیف پیمانکار در نیمه نخست امسال ابراز امیدواری کرد و ادامه داد: پس از این مرحله عملیات اجرایی بدنه اصل سد آغاز خواهد شد.
بیمارستان نیایش نمکی بر زخم های تیمار نشده مردم خرم آباد
وضعیت پروژه بیمارستان نیایش خرم آباد، پیشرفت فیزیکی آن حدود ۶۵ درصد است. این پروژه که یک بیمارستان ۶۴۰ تختخوابی است، نیاز به حدود ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل دارد.
تاکنون ۹۰۰ میلیارد تومان برای اجرای آن هزینه شده است. تأمین منابع مالی از محل اعتبارات ملی و مولدسازی داراییهای دانشگاه علوم پزشکی در حال پیگیری است.
نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی گفت: پروژه بیمارستان نیایش پیشرفت فیزیکی خوبی دارد و ۱۷۲ میلیارد تومان به آن اختصاص یافته است.
سپهوند ادامه داد: همچنین افزایش تختهای بیمارستانی نیایش را از ۵۱۵ تخت به ۶۱۶ تخت در دستور کار است، طراحی آن نیز در دست اقدام بوده که ماده ۲۳ آن را نیز دنبال خواهیم کرد که بیمارستان با ظرفیت حداکثری در خدمت مردم خرمآباد و استان باشد.
دهکده المپیک خرم آباد؛ رویای گشایش درهای خیبر
این پروژه همچنان در دست اجرا است و به بهرهبرداری نرسیده است. این پروژه که از سال ۱۳۸۶ آغاز شده، با گذشت سالها و تغییراتی در نام و رویکرد، هنوز به طور کامل تکمیل نشده و با مشکلاتی در زمینه ساخت جاده و واگذاری به بخش خصوصی مواجه بوده است.
پیشرفت فیزیکی پروژه حدود ۹۰ درصد اعلام شده است. برخی منابع از احتمال بهرهبرداری از این پروژه در نیمه اول سال آینده خبر میدهند.
با این حال، موانعی از جمله روند کند ساخت جاده و واگذاری به بخش خصوصی همچنان وجود دارد.
هتل صخرهای خرم آباد؛ نمادی از فسیل طرح های نیمه تمام!
وضعیت هتل صخرهای خرم آباد نامشخص و بلاتکلیف است. این پروژه که قرار بود یک نقطه عطف گردشگری در استان لرستان باشد، بیش از دو دهه است که به صورت نیمهکاره رها شده است و هنوز به بهرهبرداری نرسیده است.
این پروژه که در لرستان به عنوان نمادی از طرحهای نیمهکاره و قدیمی شناخته میشود، روند اجرای آن سال ۱۳۷۸ در زمینی به مساحت ۷ هزار و ۸۰۰ متر مربع توسط سرمایهگذار اولیه شروع شد و بنا بود ظرف مدت سه سال با ساخت آن زمینه اشتغال بیش از ۱۰۰ نفر فراهم و خلأ نبود مکانهای اقامتی مناسب برای گردشگران در لرستان پُر شود، اما اکنون که ۲۵ سال از این وعده میگذرد همچنان به مرحله بهرهبرداری نرسیده است.
شاهرخی استاندار لرستان قبلا در بازدید خود از پروژه هتل صخرهای خرمآباد به لزوم تکمیل و تسریع در روند ساخت آن تاکید کرد و گفت: موانع و مشکلات موجود این پروژه بررسی و دستورات لازم برای تسریع در روند تکمیل این مجموعه صادر شده است.
یکی از مهمترین دلایل نیمهتمام ماندن پروژهها، کمبود منابع مالی است.گاهی اوقات مشکلات اجرایی و فنی نیز مانع از پیشرفت و تکمیل پروژهها میشوند.مسائل اداری و بوروکراسی نیز میتواند در روند تکمیل پروژهها اختلال ایجاد کند.
گاهی اوقات پروژهها بدون در نظر گرفتن اولویتهای واقعی و به درستی اولویتبندی نمیشوند که این امر نیز میتواند به نیمهتمام ماندن آنها منجر شود.
پروژهها باید بر اساس نیازها و اولویتهای واقعی استان و با در نظر گرفتن معیارهای فنی و اقتصادی اولویتبندی شوند.
شناسایی و فروش اموال مازاد دستگاههای اجرایی میتواند منابع مالی جدیدی برای تکمیل پروژهها فراهم کند. استفاده از ظرفیتهای سرمایهگذاری بخش خصوصی میتواند به تکمیل پروژههای نیمهتمام کمک کند.