مشهدی جعفر مدعی بود که می‌تواند توپ‌های کهنه را از ته ببرد و توپ مسلسل بسازد که این کار باعث کاهش هزینه تولید مسلسل می‌شد.

باشگاه خبرنگاران جوان - مشهدی جعفر خیاطباشی ساکن تبریز بود. کودکی که بجای مدرسه و مکتب، به کار خیاطی مشغول و بعد از چند سال سرآمد خیاطان تبریز شده بود. با اینکه از لحاظ مالی اوضاع مناسبی نداشت، اما موفق شد در خانه خودش «ماشین نخ‌ریسی» بسازد و نخی بسیار صاف و نازک و لطیف درست کند.

مشهدی جعفر برای گسترش کارش به حمایت و سرمایه نیاز داشت، بنابراین از مردم خواست شرکتی برای گسترش کارگاه‌های نخ‌ریسی تأسیس کنند و با این کار باعث افزایش ثروت ملی و کاهش وابستگی به خارجیان بشوند. حاکم آذربایجان نمونه‌ای از نخ‌های او را دید و پسندید و گفت که او را حمایت می‌کند، سرمایه لازم برای راه‌اندازی کارخانه را به او می‌دهد و از دولت هم برای او امتیاز می‌گیرد. اما قبل از عملی شدن این وعده‌ها به تهران احضار شد و قول و قرارهایش با مشهدی جعفر را فراموش کرد و وسایل اولیه کارخانه نخ‌ریسی در زیرزمین خونه مشهدی جعفر پوسید.

چند سالی مشهدی جعفر به خیاطی ادامه داد تا اینکه در نمایشگاه معرفت و هنر از اختراع جدیدش پرده‌برداری کرد؛ توپ جدیدی به نام«مسلسل» که باعث شگفتی همگان شد. طول لوله این توپ ۶۰ سانت و قطر انتهای آن ۲۰ سانت بود و با دو حرکت پر و خالی می‌شد و برای این کار فقط به دو نفر احتیاج بود. لوله‌ توپ به صورت ۳۶۰ درجه می‌چرخید، وزنش حدود ۲۵۰ مثقال و انتقالش راحت بود. مشهدی جعفر مدعی بود که می‌تواند توپ‌های کهنه را از ته ببرد و توپ مسلسل بسازد که این کار باعث کاهش هزینه تولید مسلسل می‌شد.

در این نمایشگاه بعضی از علما و مقامات کشوری و نظامی این مسلسل را امتحان کردند. محمدعلی میرزا ولیعهد وقتی این اختراع را دید قول داد تا آن را به ناصرالدین شاه نشان دهد، اما فراموش کرد و این اختراع هم خاک خورد.

بعد از مدتی مظفرالدین شاه به پادشاهی رسید و زمانی که شاه در آستارا بود، مشهدی جعفر خودش را به او رساند و از توپ رونمایی و تیری هم شلیک کرد. مظفرالدین شاه از این اختراع استقبال کرد. مشهدی جعفر با دستور شاه به انزلی آمد تا اختراعش را به صورت کامل امتحان کند و توپ هم در صندوقخانه همایونی نگهداری شود. اما مشهدی جعفر در انزلی بیمار شد و قرار بر این شد تا در فرصتی دیگر به تهران برود و پیگیر امور شود که این اتفاق نیفتاد و توپ در صندوقخانه همایونی باقی ماند.

اما این مرد خسته نشد و به اختراعاتش ادامه داد. این‌بار تفنگ ده‌تیری به نام «عجم» و باروتی شبیه به باروت فشنگ پنج تیر روسی اختراع کرد. درباره سرنوشت مشهدی جعفر و باقی اختراعاتش اطلاعات چندانی در دست نیست.

منبع: کانال تلگرامی کافه مورخ

برچسب ها: مخترع ایرانی ، مسلسل
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۸ ۲۶ تير ۱۴۰۴
خدا رحمتش کنه که در آن دوران وا نفسا اینچنین اموری انجام میداد ، دریغا از افرادی که امثال امیر کبیری اجازه ظهور دیگر پیدا نکردند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۹ ۲۶ تير ۱۴۰۴
واقعیت ندارد توپ بریده نمی‌شود و اگر بریده شود مسلسل نمی‌شود یک کار مهندسی پیشرفته آن زمان و تولید باروت در توان ایرانی نبود زمان مظفرالدین شاه سلاح سازمانی ارتش شمشیر بود حتی شاهنشاه ایران برای سربازان خود از آمریکا پوتین وارد کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۸ ۲۶ تير ۱۴۰۴
اگه این اداره به اصطلاح ثبت اختراعات و در حقیقت سرقت اختراعات نیود الان تو ماه آپارتمان سازی میکردیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۶ ۲۶ تير ۱۴۰۴
مخترع تنها کسیه که حق داره میلیاردر باشه