
باشگاه خبرنگاران جوان؛ مینا عظیمی - روزنامه صهیونیستی هاآرتص در مقالهای به بررسی ناکامی حملات هوایی رژیم تروریستی اسرائیل به یمن برای «بازدارندگی انصارالله» پرداخت. به نوشته این روزنامه، انصارالله همچنان به شلیک موشکها و پهپادها به سمت اراضی اشغالی در حمایت از غزه ادامه میدهند و حملات هوایی رژیم تروریستی اسرائیل، علیرغم هزینههای گزاف، نتایج محدودی داشته است.
گزارش هاآرتص به این نکته اشاره دارد که تمسخری که در ابتدا حملات انصارالله با آن روبهرو شد، از بین رفته است. اکنون پس از گذشت بیش از یک سال و نیم و آشکار شدن میزان تاثیرات میدانی این حملات، از جمله ادامه شلیک موشک به اراضی اشغالی، مختل شدن روال عادی زندگی شهرکنشینان صهیونیست و کاهش تعداد خطوط هوایی خارجی در فرودگاه بن گوریون، هیچ کس یمن را یک داستان کوتاه سرگرمکننده نمیبیند.
هاآرتص با طرح این سوال که پس چه چیزی انصارالله را قادر میسازد تا در بحبوحه تحولات چشمگیر خاورمیانه باقی بمانند و حتی حملات خود را علیه رژیم تروریستی اسرائیل افزایش دهند؟ به بررسی این موضوع پرداخت.
در پاسخ به این سوال، الیزابت کاندل، رئیس کالج گیرتون در دانشگاه کمبریج، توضیح داد که انصارالله از ناهمواریهای شمال یمن که از رهبران و تاسیسات نظامی آنها محافظت میکند، بهره میبرد. علاوه بر این، جنبش انصارالله و نیروهای مسلح یمن تجربه سالها جنگ و توانایی سازگاری با تلفات را دارند.
رئیس کالجگیرتون افزود: کافی است نقشه یمن را باز کنید تا ببینید آنها بر مناطقی تسلط دارند که دسترسی به آنها بسیار دشوار است. از جمله این مناطق، استان صعده در شمال این کشور است که جنبش انصارالله در آنجا تاسیس شد.
از سوی دیگر، عنبال نسیم لوواتون، پژوهشگر در انجمن تفکر منطقهای و دانشگاه تلآویو، تاکید کرد که انگیزه مذهبی انصارالله پایداری آنها را تقویت میکند و در انگیزههای آنها برای حمایت از مسئله فلسطین نیز ریشه دارد، زیرا آنها رژیم تروریستی اسرائیل را عامل پروژه استعماری غرب میبینند.
در مورد اثربخشی عملیات رژیم تروریستی اسرائیل، هزینه حملات هوایی این رژیم در یمن برای هر حمله میلیونها شکیل (واحد پول رژیم تروریستی اسرائیل) برآورد میشود. این امر به دلیل عدم وجود ناوهای هواپیمابر صهیونیستی در منطقه و افزایش وابستگی به نیروی هوایی به جای موشکها است.
با این حال، نتایج محدود باقی مانده است. لوواتون به الگوی واکنش مکرر در پاسخهای رژیم تروریستی اسرائیل علیه اهدافی که قبلا مورد حمله قرار گرفتهاند، اشاره میکند که در بازدارندگی انصارالله یا کاهش توانایی آنها در شلیک موشک ناموفق است.
در همین راستا، هاآرتص اشاره کرد که یکی از دلایلی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با توقف حملات نظامی در یمن و تن دادن به آتش بس موافقت کرد، هزینه هنگفت حملات هوایی که حدود یک میلیارد دلار فقط در ماه اول بود. همانطور که منابع امنیتی آمریکایی در مصاحبه با سی ان ان از این مسئله خبر داده بودند.
کاندل نسبت به دشواری سرکوب انصارالله و یمن هشدار داد و به شکستهای آمریکا و عربستان سعودی و ائتلاف عربی در دستیابی به این هدف علیرغم سالها جنگ فشرده، استناد کرد. او افزود که انصارالله دارای یک طرز تفکر مستقل هستند و سرکوب آنها از طریق حملات هوایی یا ترور دشوار است.
در این زمینه، لوواتون توضیح داد که ساختار جنبش انصارالله پراکندهتر است، به طوری که از طریق واحدهای میدانی مستقل عمل میکند، که ترورها را با کارایی محدودی مواجه میسازد، و تجربیات گذشته منجر به هیچ تغییر ریشهای نشده است.
هر دو پژوهشگر نتیجهگیری میکنند که پایان دادن به تهدید انصارالله برای رژیم تروریستی اسرائیل تنها با قدرت نظامی امکانپذیر نیست، بلکه نیازمند فعالسازی کارت داخلی یا همان جنگ داخلی است. زیرا در غرب یمن همچنان گروههایی وجود دارند که تحت کنترل عربستان، امارات و رژیم اسرائیل هستند.
با وجود تلاشهای نظامی، لوواتون تاکید کرد که حملات رژیم تروریستی اسرائیل تاثیر ریشهای بر انگیزه یمنیها ندارد، بلکه شاید حس مظلومیت و مشروعیت آنها را تقویت کند.
در نهایت، کاندل معتقد است که ادامه حملات رژیم تروریستی اسرائیل انصارالله و یمن را متوقف نخواهد کرد، در حالی که لوواتون میگوید: حملات به حوثیها آسیب میرساند، اما انگیزههای آنها را کاهش نمیدهد، بلکه شاید کاملا برعکس باشد.
از نظر نظامی، مشکوک است که حملات به تنهایی موفقیتآمیز باشند. لوواتون در پایان میگوید: این حملات باید با ارائه یک سهم سیاسی قابل قبول به مخالفان انصارالله، که آنها را به اقدام علیه این جنبش ترغیب کند، پشتیبانی شوند.
منبع: المیادین