
باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - گروه مقاومت فلسطین، حماس در حال بررسی نقشههای جدیدی است که توسط واسطهها ارائه شده و مناطق تحت کنترل نظامی رژیم صهیونیستی در نوار غزه را مشخص میکند. این بررسی بخشی از مذاکرات برای دستیابی به آتشبس و توافق تبادل اسرا است.
به گفته یک منبع نزدیک به تیمهای مذاکرهکننده در قطر، حماس نسخههای بهروز شدهای از نقشهها را دریافت کرده که نشان میدهد رژیم صهیونیستی هنوز کنترل بخشهایی از منطقه بیتحانون در شمال غزه، نیمی از شهر رفح، محلههای حزاعه و عبسان در جنوب خانیونس و بخش بزرگی از محله شجاعیه در شهر غزه را در اختیار دارد.
این در حالی است که نقشههای قبلی، کنترل کامل رژیم صهیونیستی بر مناطق گستردهتری از جمله تمام رفح، بخشهای وسیعی از خانیونس و مناطق مرزی را نشان میداد که پیشتر از سوی حماس رد شده بود.
حماس همچنان بر بازگشت به خطوط عقبنشینی توافقشده در ژانویه تأکید دارد که بر اساس آن، نیروهای صهیونیستی باید بین ۳۹۰ تا ۱۱۰۰ متر (۱۲۸۰ تا ۳۶۰۹ پا) از مناطق اشغالی عقبنشینی کنند.
در همین حال، رسانههای صهیونیستی از امیدواری محتاطانه به امکان پیشرفت در مذاکرات خبر دادهاند. روزنامه یدیعوت آحارونوت با استناد به منابع نزدیک به گفتوگوها گزارش داد که نشانههای امیدبخشی از احتمال دستیابی به توافق در دو هفته آینده وجود دارد.
با این حال، حماس هنوز درباره تعداد زندانیان فلسطینی که در ازای هر اسیر صهیونیستی آزاد خواهند شد، تردید دارد.
واسطهها، بهویژه قطر، نقش مهمی در کاهش اختلافات بین طرفین ایفا کردهاند. شبکه کان رژیم صهیونیستی به نقل از منابع دولتی ناشناس مدعی شد که حماس هنوز به طرح اخیر پاسخ رسمی نداده است. در همین حال، یک دیپلمات عرب که خواست نامش فاش نشود، به کان گفت: بیشتر اختلافات درباره استقرار نیروهای صهیونیستی حل شده و تنها مسائل محدودی باقی مانده است.
وی همچنین از دیدار اخیر دونالد ترامپ با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر قطر به عنوان نقطه عطف حیاتی در پیشبرد مذاکرات یاد کرد. ترامپ اعلام کرده که واشنگتن از پیشرفتهای حاصلشده راضی است.
پیشتر، ترامپ ادعا کرده بود که رژیم صهیونیستی به شرایط لازم برای اجرای آتشبس ۶۰ روزه تن داده است. این طرح که توسط قطر و مصر تهیه شده، به حماس ارائه شد و این گروه پاسخ مثبت داد. با این حال، تلآویو در ابتدا تغییرات پیشنهادی حماس در طرح قطر را غیرقابل قبول خواند، اما یک هیئت صهیونیستی برای ادامه گفتوگوها به دوحه سفر کرد.
اگرچه بسیاری از اختلافات کلیدی در مذاکرات دوحه حل شده، اما اصرار رژیم صهیونیستی بر حفظ اشغال گذرگاه مراق (که رفح و خانیونس را جدا میکند) و حضور نظامی خود در رفح همچنان به عنوان مانع اصلی باقی است.
منبع: آناتولی