
باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - از ماه آوریل، ایران و آمریکا گفتوگوهایی با هدف یافتن راهحلی دیپلماتیک جدید در مورد برنامه هستهای ایران برگزار کردهاند. تهران تأکید دارد که برنامه هستهای آن صلحآمیز است، در حالی که اسرائیل و متحدانش ادعا می کنند میخواهند اطمینان حاصل کنند که ایران قادر به ساخت سلاح هستهای نخواهد بود.
وزرای خارجه گروه هفت گفتند: «ما خواستار ازسرگیری مذاکراتی هستیم که به یک توافق جامع، قابل راستیآزمایی و پایدار در مورد برنامه هستهای ایران منجر شود.»
هفته گذشته، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، از برقراری آتشبس میان اسرائیل (متحد واشنگتن) و ایران (رقبای منطقهای) خبر داد تا جنگی که از ۱۳ ژوئن با حمله اسرائیل به ایران آغاز شده بود، متوقف شود. درگیری اسرائیل و ایران در منطقهای که از اکتبر ۲۰۲۳ و با شروع جنگ اسرائیل در غزه به حالت بحرانی درآمده بود، زنگهای هشدار را به صدا درآورد.
پیش از اعلام آتشبس، واشنگتن به تأسیسات هستهای ایران حمله کرد و ایران نیز در واکنش، یک پایگاه آمریکایی در قطر را هدف قرار داد.
وزرای خارجه گروه هفت گفتند که از «همه طرفها خواستهاند از اقداماتی که میتواند ثبات منطقه را بیشتر تهدید کند، خودداری کنند.»
استیو ویتکاف، فرستاده آمریکا در خاورمیانه، گفته است که گفتوگوهای واشنگتن و تهران «امیدوارکننده» بوده و آمریکا به دنبال یک توافق صلح بلندمدت است.
همچنین، مقامات ارشد گروه هفت روز دوشنبه پس از آنکه یک روزنامه تندروی ایران خواستار محاکمه و اعدام رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به عنوان «عامل اسرائیل» شد، تهدیدها علیه وی را محکوم کردند.
در ۱۲ ژوئن، هیئت حکام ۳۵ عضوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای اولین بار در تقریباً ۲۰ سال گذشته، ایران را به نقض تعهدات خود در زمینه عدم اشاعه هستهای متهم کرد.
اسرائیل، که تنها رژیم در خاورمیانه است که سلاح هستهای دارد، گفته است جنگ آن با ایران با هدف جلوگیری از توسعه سلاحهای هستهای توسط تهران بوده است.
ایران عضو پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) است، اما اسرائیل نیست. آژانس بینالمللی انرژی اتمی که بازرسیهایی در ایران انجام میدهد، گفته است که «هیچ نشانه معتبری» از یک برنامه فعال و هماهنگ برای ساخت سلاح در ایران وجود ندارد.
منبع: تایمز